Czym jest dieta redukcyjna?
Fakty i mity o diecie redukcyjnej.
Nowy rok zaczął się już na dobre. Dla części osób będzie to czas noworocznych postanowień związanych ze zmianą swojej sylwetki. Często pojawiającym się pytaniem jest „jak schudnąć”?
Najprostszym sposobem jest zastosowanie diety odpowiedniej diety!
Czym taka dieta powinna się charakteryzować? To zależy. Przede wszystkim powinniśmy sprawdzić nasz aktualny stan zdrowia warto więc wykonać podstawowe badania krwi w celu sprawdzenia czy są obszary wymagające poprawy.
Jakie badania należy wykonać?
- Morfologię
- Cholesterol
- Trójglicerydy
- Poziom witaminy D3
- TSH
- FT3
- FT4
- Testosteron (dla mężczyzn)
- Estradiol
- Prolaktyna
- Cukier
- Poziom żelaza (raczej dla kobiet)
Lista wydaję się być długa natomiast taki przegląd bardzo może nam pomóc jak poważne zmiany w diecie musimy wprowadzić.
Według obiegowej opinii żeby schudnąć wystarczy mniej jeść. Jest to prawdą tylko w części, ponieważ czasami nasz stan zdrowia, jak np insulinooporność uniemożliwia nam redukowanie masy ciała nawet na bardzo niskich kaloriach. Dlatego dieta redukcyjna to zawsze świadome wybieranie produktów odżywczych i nisko przetworzonych.
Redukcja = zmęczenie i niezadowolenie?
Błędnym założeniem diety redukcyjnej jest fakt, że musimy chodzić bardzo głodni i niezadowoleni. Często powtarzanym mitem jest też to że trzeba zrezygnować ze wszystkich produktów które lubimy. W dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce i na czekoladę i na lody, oczywiście w rozsądnych ilościach. Oczywiście są sytuację kiedy czasowo musimy wykluczyć pewne produkty z diety, dlatego tak ważne jest indywidualna podejście.
Zasada 80/20
Zasada 80/20 świetnie sprawdza się podczas odchudzania. Polega ona na tym, że 80 % produktów które spożywamy pochodzi ze zdrowych źródeł, a 20 lub 10 % to produkty „mniej zdrowe”. Zachowanie odpowiedniego balansu podczas odchudzania jest bardzo ważne. Pozwala nam to nie czuć się niewolnikami diety, tylko stopniowo zmieniać nasze nawyki na lepsze.
Dieta redukcyjna, a sposób myślenia
To w jaki sposób myślimy o jedzeniu także wymaga przeanalizowania. Jeżeli od początku będziemy myśleć o tym, że za 3 miesiące, jak skończymy się odchudzać najemy się pizzy, to może nasz czekać spore rozczarowanie. Słynny efekt jo-jo to nic innego jak zjawisko fizjologiczne, polegające na namnażaniu się komórek tłuszczowych po okresie mocno ograniczonych kalorii. Dlatego tak ważne jest podchodzenie do diety odchudzającej w sposób długofalowy. Jako chęć zmiany nawyków na lepsze i poprawy stanu naszego zdrowia, a nie tylko zrobienie formy na wakacje w Egipcie.
Podsumowanie
Dieta redukcyjna wydaję się bardziej skomplikowana niż tylko zredukowanie ilości jedzenia, jeżeli zależy nam na szeroko pojętym zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Dlatego w kolejnym artykule podzielę się z Tobą informacjami „Jak zacząć dietę redukcyjna”?